Projektas„Sveikas maistas – kūnui vaistas“

Sausio mėnesį „Smalsučių“ grupės vaikai bendradarbiaudami su tėveliais dalyvavo Vilniaus r. švietimo įstaigų, teikiančių ikimokyklinį ir priešmokyklinį ugdymą projekte  „Sveikas maistas – kūnui vaistas“. Projekto tikslas: gilinti vaiko žinias apie maisto ir mitybos poveikį sveikatai bei ugdyti sveikos mitybos įgūdžius.

Projekto pradžioje su vaikais buvo aptarta sveikos mitybos piramidė, ką ji mums duoda ir kodėl naudinga ją žinoti ir suprasti. Vaikai diskutavo, dalijosi žiniomis, ką žino apie sveiką mitybą ir kodėl svarbu jos laikytis. Diskutuodami su vaikais apie skanius ir sveikus produktus, buvo nuspręsta kurti sveiką desertą.  Pasitarta ir nuspręsta naudoti riešutus, uogas, vaisius užpilant natūraliu jogurtu. Taigi grupės vaikų tėveliai buvo pakviesti prisidėti prie projekto. Vaikams buvo pasiūlyta susitarti gaminimo planą. Sveikam desertui buvo naudojami: įvairūs riešutai, šilauogės, bananai,  apelsinai ir natūralus jogurtas.

 Pirmiausia su vaikais buvo aptartas saugus elgesys su virtuvės įrankiais, vaikai išplovė rankas, užsidėjo kepurėles ir prijuostes. Vaikai susiskirstyti į komandas, kas už ką atsakingi (plauti produktus, lupti, pjaustyti, stalo serviravimas, tvarkymas). Išplovę vaisius, juos pjaustė  ir dėliojo į didelį padėklą. Ant viršaus dėjo sluoksnį jogurto, tada vaikai savo nuožiūra barstė riešutus ir uogas.

Vaikai susėdo prie serviruoto stalo, ragavo. Ugdytiniai buvo skatinami pasakyti savo nuomonę apie desertą: kas patiko, kas ne ir kaip būtų galima patobulinti receptą.

Visi  noriai ir aktyviai dalyvavo šioje veikloje. Mokėsi pjaustyti, serviruoti, pateikti maistą. Gerino bendravimo ir bendradarbiavimo įgūdžius. Prisiminė rankų higienos svarbą. Pjaustydami vaisius ir barstydami riešutus, uogas lavino smulkiąją motoriką. Vaikai suprato, kad nesveikus saldumynus galima pakeisti sveikais ir naudingais sveikatai. Išreiškė norą kažką pasigaminti skanaus ir sveiko kitą kartą.

Rita Reišienė